Du er her. #1 - Foreningswebsite > Aktiviteter > Opskrifter > Hårvildt

Hårvildt

Seneste opskrifter

Opskrifter  – Dyrekølle

 

Dyrekøllen kan steges hel, med rørben eller uden. Den kan også efter udbening deles ud i de enkelte muskler.

 

Hel dyrekølle med ben.

 

Dyrekøllen befries for hoftebenet og skankbenet, hvis de ikke allerede er fjernet, så der kun er selve rørbenet tilbage. Derpå fjernes de synlige sener og hinder på overfladen og køllen lægges i kærnemælk eller vand med lidt eddike 1-2 dage før den skal bruges.

 

Den tages frem på anvendelsesdagen i god tid, så den kan nå at temperere, gerne 4-6 timer.

 

Køllen drysses med salt, peber og gerne timian og merian, lægges i en smurt bradepande, hvorefter den dækkes med sliced bacon. Sættes i ovnen ved 200 grader i 15 minutter, derefter 160 grader i ca. 1½ time, hvorefter den skal stå let tildækket og trække i mindst 20 minutter, så saften holder sig inde i kødet under udskæringen. Når temperaturen sættes ned til de 160 grader tilsættes ½-3/4 liter vand kogt op med 1-2 suppeterninger (gerne oksebouillon terninger), peber, timian og merian, samt måske lidt løgpulver og hvidløgspulver (forsigtig med hvidløgspulveret). Der kan også anvendes lidt paprika.Hvis suppen koger for meget ind, tilsættes mere vand under stegningen.

 

Når køllen tages ud af ovnen, anvendes suppen til sauce. Saucen jævnes med meljævning, tilsættes 2-3 dl Creme Fraise (18%), kulør og tilsmages med salt og evt. peber. Der kan efter ønske dertil tilsættes lidt rødvin eller ribsgele.

 

Serveres efter ønske med kartofler, tyttebær, grøntsager eller stegte svampe, alt efter årstiden. Bønner er altid gode.

 

Hel dyrekølle uden ben.

 

Rørbenet skæres frit fra indersiden på køllen, der lægges i kærnemælk som ovenfor.

 

Køllen bredes ud med rørbensiden nedad i bradepanden og steges som ovenfor, dog reduceres stegetiden med ca. ½ time.

 

Dyrekølle stegt som enkelte muskler.

 

Dyrekøllen skilles langs med hinderne, så man får adskilt musklerne. Hver muskel befries så vidt muligt for de større sener og hinder og lægges i kærnemælk 1 døgn.

 

Steges som hel kølle, men kun ca. ½ time ved de 160 grader efter bruningen. Skal ligge og trække ligesom den hele kølle mindst 20 minutter, så saften bliver i kødet.

Indsendt af Per Krenk